Tuesday, August 23, 2016

Lira sterlina ramane pe podea, numaratoarea continua. Brexitul loveste pe termen lung. Vine criza in septembrie?

Cine isi inchipuia ca decizia britanicilor de a iesi din Uniunea Europeana va avea efecte doar pe termen scurt, ca un sex scurt, se inseala. Lira sterlina ramane in continuare la un nivel de sub 1.17 euro, fata de 1.3 cat era inainte. Adica un minus de peste 10%, la o luna de la referendum. Si in ciuda tuturor eforturilor depuse de Banca Angliei de a-i linisti pe investitori si in ciuda reducerii dobanzii de referinta, in scopul ieftinirii creditarii. 

Mai multe fonduri de investitii, in special pe zona de imobiliare, au anuntat blocaje sau retrageri din piata. Un caz perfect de studiat pentru fanii ”butterfly effect”. Adaugam si o situatie cel putin delicata a bancilor din Italia, a celui mai mare constructor auto din Europa, Volkswagen, a deficitelor bugetare inregistrate de cele mai mari economii ale Europei si a datoriilor publice in crestere pentru Franta, Italia si Spania.

Si, uite asa, avem tabloul complet al unei situatii economice care parca sta sa explodeze pe Batranul Continent, tablou plin cu lebede negre. Luna septembrie, cand vor sosi mai multe informatii legate de rezultatele financiare ale marilor companii, va spune mai multe. Cine vrea sa inteleaga mai multe, trebuie sa citeasca o carte senzationala (LINK AICI).

Lira sterlina vs. euro. Sursa: AICI.

No comments:

Post a Comment