Saturday, March 29, 2014

Windows XP se duce. Ce computer sa-mi cumpar? (partea 1)

Aveti un Pentium 4 de pe vremea bunicii si rulati Windows XP? Trebuie sa stiti ca pe 8 aprilie, suportul oferit de Microsoft pentru acest sistem de operare va inceta. Asta inseamna ca veti deveni extrem de vulnerabil la atacurile hackerilor, asa ca este recomandat sa treceti la alt sistem de operare.

Daca vreti neaparat sa va pastrati vechea configuratie, puteti trece la sisteme Linux dedicate unor sisteme slabe, cum este LXDE sau Xfce, care ar trebui sa mearga rapid chiar si cu 512MB RAM. Puteti chiar sa va instalati un Ubuntu mai vechi, din seria 10.X sau 11.X, dar trebuie sa va inarmati cu rabdare: Linux nu este Windows. 

Daca doriti insa sa treceti la Windows 7 sau 8 (Vista nu este recomandata pentru ca merge mai greu decat celelalte versiuni mai noi), atunci trebuie sa treceti la ceva mai puternic decat un Pentium 4. In acest caz este recomandat sa aveti un procesor dual-core si 2GB RAM. Un Windows 7 Starter merge si pe o configuratie mai slaba, dar nu cred ca veti fi foarte incantat.

Cu circa 350-400lei puteti sa va cumparati un computer second-hand cu procesor Core2 Duo sau Pentium E2XXX si 2GB RAM DDR2, garantie 12 luni. 

Daca doriti Windows 7 cu licenta mai adaugati 150-200 lei la pret.

Aceasta ar fi, in opinia mea, cea mai ieftina varianta care chiar ar fi functionala. Singura problema ar fi placa video integrata, care nu ar rula filmele decat in format HD, nu Full HD. Dar, sincer, nu cred ca exista o diferenta semnificativa intre Full HD si HD decat la monitoare de cel putin 21 de inci.

Cine doreste filme Full HD poate sa-si cumpere un desktop cu GMA 4500 integrat, care costa in jur de 400-450 lei.


Daca trecem la laptopuri, va trebuie minimum 550-600 lei pentru un device second-hand cu garantie si cu o placa video integrata care sa permita filme HD. 



No comments:

Post a Comment