Monday, June 22, 2015

De ce societatea are nevoie de infractori inteligenti

Orice sistem are tendinta, lasat de la sine, sa intre intr-o stare de lancezeala. Sa putrezeasca, amorteasca. Cei mai multi oameni se multumesc cu mediocritatea, sa zaca fara a face mare lucru, doar sa supravietuiasca. Sa paseze responsabilitatea, sa traga matza de coada, sa frece menta. Societatea umana evolueaza insa, dar nu din cauza mediocrilor. Motorul evolutiei il reprezinta acei indivizi care vor mai mult, care nu se multumesc cu ceea ce au. Aici avem doua categorii: cei care respecta legile (cat se poate) si cei care o incalca cu nerusinare. Din prima categorie fac parte oameni care activeaza, de regula, in tarile civilizate, cu sisteme legale si fiscale bine puse la punct, unde sunt stimulati sa creeze, sa vina cu idei noi, iesite din comun, unde sunt rasplatiti corect pentru munca lor (LINK)

Evident, exista acolo si cei din a doua categorie, dar aici trebuie indeplinite cel putin o conditie: oamenii aia, ca sa poata incalca niste legi bine facute, trebuie sa ai creier. Nu poti incalca niste legi bine facute daca esti prost. Trebuie sa te pricepi, sa fii eficient in ceea ce faci, altfel vei fi prins (si cei mai multi sfarsesc la inchisoare). Oamenii din a doua categorie se vad insa in toata ”splendoarea” lor in tarile inapoiate, cele cu legi facute prost si unde coruptia infloreste in toate institutiile statului. Cum e Romania (LINK). Imediat dupa 1989, cand nu existau deloc legi care sa reglementeze activitatea antreprenoriala, nu existau companii sau institutii care sa recompenseze creatvitatea sau munca cinstita, erai aproape obligat sa incalci legile. Unii, insa, precum SOV, au facut-o mai mult decat altii. El si altii ca el au speculat foarte bine naivitatea romanilor si le-au luat banii pe care acestia ii tineau la ciorap. 

O sa-mi ziceti: ba esti nebun, de ce e bun SOV ca le-a luat banii romanilor? Va zic acum de ce: oameni ca el, care apar in societati inapoiate, OBLIGA sistemul sa evolueze. Nu mai ai alta solutie: ori evoluezi si te intaresti, ori te intorci in Evul Mediu. Fara acesti sacali, am lancezi, am sta pe loc. De ce sa evoluezi daca ai la ciorap niste bani din care traiesti bine-mersi, fara sa-i vrea nimeni? De ce sa avem un sistem de legi mai bun, daca nu le incalca nimeni? De ce sa avem o justitie mai eficienta, daca nu avem infractori inteligenti? Evident, pe termen scurt, pagubele sunt insemnate, dar, pe termen lung, evolutia este clara. Iar Romania este astazi un mediu mult mai stabil, mai corect si mai solid decat era in anii 90. Atunci era un jaf generalizat, erai jefuit si omorat in plina strada si nu se intampla nimic. Astazi insa, tindem sa devenim o tara europeana, mai ales daca vorbim de Bucuresti sau Cluj.

Sursa foto: Wikipedia.

No comments:

Post a Comment