Sunday, June 5, 2016

Bancile din Europa nu au iesit din rahat. Cine refuza schimbarea va fi maturat de istorie

Bancherii, care acordau inainte de criza credite cu buletinul oricarui somer schiop si ciung, au in continuare mari probleme in a scapa de creditele neperformante acordate inainte de 2009. Trilioane de euro din credite toxice mai zac inca in bilanturi, potrivit Bloomberg.

Pe primul loc, asa cum era de asteptat, sunt bancile spaniole si italiene, care au amanat nepermis de mult curatirea bilanturilor. De ce? Din lacomie si pentru ca nu au citit notiuni elementare de psihologie, as zice eu, sau citit dar nu au retinut mare lucru. Au crezut probabil ca economia isi va reveni mai repede si ca vor recupera o mare parte din credite. Insa, acum a devenit clar ca vor fi obligati sa vanda cu discounturi de 90% sau mai mult, altfel vor ramane in rahat pana la urmatoarea criza. Iar urmatoarea criza sigur va veni. E ca la sex, intrebarea e cand?, nu daca?. 

Si asta pentru ca lacomia actionarilor i-a impiedicat sa vada un adevar simplu: bunul simt este necesar in afaceri. Si ma indoiesc ca nu au citit Lebada neagra a lui Taleb sau macar nu au auzit de ea, in care este explicat clar, ca pentru prosti, de ce crizele vor fi mereu o parte normala a vietii noastre.

Daca va veni in acest an o criza asemanatoare cu cea din 2008, bancile vor fi prinse intr-o pozitie mai vulnerabila decat cea de atunci. Cu o economie aflata in plina transformare, cea de-a patra Revolutie Industriala nu va avea mila pentru cei care nu accepta schimbarea. Cei care vor ramane la vechile metehne vor fi maturati de istorie, e clar, pentru a face loc noului.  



SURSA.

No comments:

Post a Comment