Monday, October 13, 2014

Bei o bere in fiecare seara? Poate esti alcoolic

Oamenii au prostul obicei de a minimaliza efectele diverselor obiceiuri proaste pe care le-au capatat de-a lungul timpului. Mai ales ca, nu-i asa?, toata lumea face asa. Si totusi, daca un miliard de oameni fac o tampenie, ramane o tampenie. De exemplu, tigara de dimineata, la o cafea. Cafeaua are efecte in general bune (daca se consuma cu moderatie), dar tigara niciodata (link)

Apoi, o bere dupa munca, cu baietii. Ok, daca nu se intampla des. Dar daca bei in fiecare zi o bere, te-ai gandit cam cat alcool bagi la ficat (si la creier)? Pai hai sa calculam. Pe saptamana vine sapte beri. Asta inseamna, la 0,5 L o bere, 3,5 litri. La 5% alcool, asta inseamna 175 ml de alcool pur. Adica aceeasi cantitate existenta in 0,44 litri de votca (la 40% alcool). Sintagma ”Hai ba, bei doar o bere?! Ce, aia e alcool?!” parca devine cam stupida acum, nu? 

Daca spune cineva ca aproape jumatate de litru de votca nu inseamna alcool, inseamna ca are niste grave probleme la mansarda. Pe luna inseamna 1,8 litri de votca, pe an inseamna aproape 22 de litri. Da, ”doar” o bere in fiecare seara. Nu punem la socoteala serile in care bei trei beri si doua shoturi de tequila. Daca vei continua asa vreo doi ani, alcoolismul iti bate la usa. Nu degeaba sunt studii care pun pe acelasi palier, cand vorba de gradul de toxicitate pentru organism, alcoolul si cocaina (link)





No comments:

Post a Comment