Saturday, November 8, 2014

China: Un vis care se sfarseste

Miracolul chinezesc se apropie de final. China se maturizeaza, devine o piata stabila, iar asta incepe deja sa se vada. Ce inseamna asta? Ca nu poate nimeni sa creasca la nesfarsit cu 10% pe an. Economiile mature abia daca avanseaza, in mod normal, cu 2-3% pe an. Asta ar fi o rata normala de crestere. Ca si la oameni. Cand esti mic, cresti repede, inveti repede, te misti repede. Cand ajungi matur, viteza scade, inveti mai greu, te misti mai lent. Asa este normal, asa ne-a programat natura (link afiliat). Tot ceea ce apare pe aceasta planeta are un ciclu de evolutie si un sfarsit. 

Acum, cea mai dinamica economie a planetei, China, incepe sa creasca tot mai lent, asa cum era de asteptat inca de acum cativa ani. Ce va urma? Nimic spectaculos pentru cei care anticipau asta, care accepta acest proces ca fiind unul normal (link afiliat). Economia se va stabiliza, va creste lent si, probabil, va ajunge cea mai mare a planetei, spre disperarea americanilor. Insa, cei care se bazeaza in continuare pe o crestere nebuneasca, vor avea de pierdut. Mult

Lacomia oamenilor nu este intrecuta decat de frica lor atunci cand realizeaza ca totul in jurul lor arde. Personal, privesc cu ingrijorare bursele din SUA si Japonia, doua state dezvoltate care au mizat mult in ultimii ani pe o stimulare financiara masiva, intr-o incercare disperata de a creste tot mai mult, de a nu fi depasiti de altii. Sa speram ca nu vom mai vedea un moment Lehman Brothers 2008 sau o criza ca cea din Asia in 1997.



2 comments:

  1. si totusi inca fac investitii avand o viziune de viitor http://economiazilei.eu/economia-chineza-invie-drumul-matasii/

    ReplyDelete
  2. A, bineinteles ca fac, poate acum mai mult ca altadata. Viitorul arata foarte bine pentru ei, nu am zis contrariul. Doar ca este viitorul unei natiuni mature, mai stabile, cu o evolutie mai lenta si mai sigura.

    ReplyDelete