Tuesday, August 26, 2014

Ai senzatia ca stii ce-ti rezerva viitorul? Poate este cazul sa te maturizezi

Cei mai multi oameni cred ca stiu ce se va intampla in viitor. Si asta pentru ca au nevoie de iluzii pentru a putea trai. Iluzia ca totul este previzibil, ca totul este sub control, ca dupa ce murim ajungem in Rai (sau Iad) etc. 

Predictiile lor sunt facute, de cele mai multe ori, doar pe baza unei analize extrem de simpliste a ceea ce ei cred ca este trecut. Doar ca: 1. Trecutul pe care si-l amintesc ei nu prea s-a intamplat asa cum cred ei. 2. Mai mult de atat, modul in care ei il analizeaza este extrem de simplist, superficial. 3. Chiar daca si-ar aminti exact trecutul si l-ar analiza mai profund, ghici ce?, nu prea ai cum sa previi viitorul. 

Pentru ca viitorul nu este doar un copy/paste al trecutului, cu mici schimbari. Viitorul este ceva complet nou. Iar atunci cand vine un eveniment imprevizibil, care da peste cap multe dintre asa-zise informatii sigure, imediat se gasesc unii care il interpreteaza, il denatureaza, il analizeaza intr-un asemenea mod in care el pare previzibil. ”Desigur, stiam ca va veni un razboi mondial, uite, erau semne sigure: X a zis cutare, Y a facut cutare etc.”. 

Bullshit. Capcanele mintii umane sunt mai mari si mai multe decat stim. Traitul, eu personal, il vad mai degraba ca inotul sau navigatul: suprafata pe care ne miscam nu este niciodata fixa, este mereu in schimbare si ascunde multe secrete, iar destinatia nu este niciodata sigura. Mereu poate aparea o furtuna, un val mai puternic, un peste urias, care ne poate pune probleme. 

Exista in acest sens o carte senzationala, pe care o recomand oricui (link).




No comments:

Post a Comment