Monday, August 11, 2014

Seful tau este un dobitoc sinistru? Afla de ce

Ne confruntam mereu, de-a lungul vietii, cu manageri incompetenti, care nu stiu sa comunice, nu stiu sa se raporteze la ceilalti, nu stiu sa fie empatici, care ne trateaza ca pe sclavi, care reusesc sa se faca detestati de catre toti angajatii. Explicatiile ar fi multe, dar una dintre ele mi se pare ca se potriveste cu mediul de afaceri din Romania. 

Patronii romani, multi dintre ei facand averi din afaceri cu statul si avand stranse legaturi cu fosta Securitate, isi promoveaza oamenii de incredere pe criterii mai... ciudate. Astfel, ajung sefi oameni servili, care ”dau raportul”, fara prea mult creier, care-si pupa seful in cur pe de o parte, iar pe de alta parte isi trateaza subordonatii ca pe niste sclavi. De ce? Simplu: patronilor respectivi le este frica ca vor fi sapati si furati de catre managerii inteligenti, competenti, care fac treaba in mod eficient. 

 De aceea nu pun mare pret pe EQ, adica pe inteligenta emotionala, care este mult mai importanta decat IQ. Cum asa? Pai oameni inteligenti din punct de vedere intelectuali, dar cu EQ foarte mic, poti vedea si pe strada, la cersit. Sunt oameni care nu s-au putut adapta societatii, mediului in care traiesc, oameni care au cedat presiunii, care si-au pierdut casa la jocuri de noroc, care au luat-o pe calea alcoolului sau drogurilor etc. In schimb, cineva cu IQ mediu, dar cu EQ mare, va ajunge un sef sau antreprenor bun, care se adapteaza foarte bine, care stie sa-si asculte oamenii si care-si respecta partenerii. Pentru ca stie ca, fara ei, ar fi nimic.



No comments:

Post a Comment