Monday, September 22, 2014

Cei din generatia X, mai saraci decat parintii lor, desi au salarii mult mai mari. Cateva explicatii

Un studiu arata ca cei din generatia X (nascuti intre 1965 si 1980) au acumulat mai putina bogatie decat parintii lor (nascuti de obicei intre 1945 si 1964), desi au salarii semnificativ mai mari. De ce? Eh, sunt mai multe explicatii. Prima (si cea mai importanta) ar fi datoriile. Mult mai mari in cazul generatiei X, in special cele facute pentru studii. Spre deosebire de generatia anterioara, educatia este mult mai scumpa (si mai complexa). Cerintele unei societati tot mai complicate, concurenta tot mai dura de pe piata muncii, dorinta de multe ori mai mare decat posibilitatile financiare. Toate acestea contribuie. Dar mai este ceva. 

Vor mereu mai mult decat parintii lor. Cei nascuti imediat dupa Al Doilea Razboi Mondial au o alta mentalitate: sunt mai asezati, mai cumpatati, mai economi, invatati sa stranga. Nu trebuie sa ai mereu ultimul racnet de  smartphone,  televizor cat casa  sau  frigider cat dulapul bunicii  (link afiliat). Nu, este suficient si ceva mai mic, mai modest, suficient cat sa-ti faci treaba cu el. Si nu este bine sa faci datorii, dimpotriva este bine sa ai economii pentru zile negre. Si asta pentru ca cei nascuti intre 1945-1964 stiu mai bine ce inseamna sa mori de foame la propriu. 

Si au fost educati si crescuti de cei care au trecut prin Al Doilea Razboi Mondial. Iar daca nici oamenii aia nu stiu ce inseamna suferinta... nu stie nimeni. In schimb, ei si-au educat copii (generatia X) cu ideea ca merita mai mult, ca trebuie sa-si doreasca mereu mai mult. O idee care, dupa cum se vede, lasa semne urate.




No comments:

Post a Comment