Wednesday, September 3, 2014

Despre efectele psihologice ale internetului

Toata lumea sta pe chat, Facebook, Messenger, Twitter, dar putini sunt cei care constientizeaza efectele acestora. Numarul mediu de conexiuni sociale a crescut enorm in ultimii ani pentru fiecare persoana. Acum, pustani de 14 ani au sute de prieteni virtuali, isi fac foarte rapid noi conexiuni si comunica cu mult mai multe persoane decat un pustan de 14 ani dintr-o generatie anterioara.

 Desigur, relatiile virtuale nu au cum sa inlocuiasca o relatie reala, fata in fata. Nici nu trebuie. Doar o completeaza. Cand esti la scoala/job poti comunica cu acele sute (sau mii) de persoane pe care le ai pe Facebook/HI 5, sa zicem, iar apoi, seara, din acel mare grup, faci o selectie. Poti da un mesaj ”Hai diseara la o plimbare cu bicla” la 2-3-4-5 persoane, cele pe care le alegi tu. Nu ai chef sa iesi din casa/esti intr-o pasa mai proasta? Tot poti comunica cu multe persoane virtual. Asa vad eu un rol normal al retelelor sociale. 

Inainte ce faceai in cele doua cazuri de mai sus? 1. Trebuia sa dai 3-4-5 telefoane (daca aveai mobil, in anii 90 mai greu) ca sa aduni gasca. Asta inseamna bani. Daca dai 5 telefoane pe zi, dupa o luna de zile se strange ceva la factura. Bani pe care acum poti sa-i folosesti sa iesi la o bere in oras, de exemplu. Nu vroiai sa dai telefon? Ieseai cu bicla pur si simplu si poate treceai pe la cativa prieteni, daca ii gaseai bine, daca nu asta era. 

2. Erai deprimat? Ori stateai 1 ora pe telefon cu un prieten (alti bani), ori vedeai un film (care azi se poate viziona mult mai usor, tot cu ajutorul netului) sau citeai o carte (asta e recomandat si astazi la fel ca acum 30 sau 100 de ani, iar cu ajutorul netului poti cumpara mult mai usor una). Schimbarea obiceiurilor de consum si sociale antreneaza alte schimbari importante. Suntem mai deschisi, mai comunicativi, ideile noastre pot primi confirmare sau nu in mediul online mult mai usor decat inainte. 

Pe Facebook iti poti gasi job, poti afla de evenimente extrem de interesante. Lumea se schimba, incet incet, dar intr-un mod mai profund decat ne dam seama. Mai mult de atat, acum device-urile au devenit mult mai ieftine decat alta data, asa ca oricine isi poate cumpara de exemplu un laptop de 15.6 inci cu mai putin de 1.000 de lei (link afiliat) sau un smartphone ok cu 350 lei (link afiliat).






No comments:

Post a Comment