Saturday, September 20, 2014

Ne indreptam catre o noua criza? Aproape sigur. Intrebarea este cand?, nu daca?

Unii ar spune ca am fost mereu in criza. Ca scormonim dupa resurse ca si cum acestea nu se vor termina niciodata. Ca producem deseuri ca si cum am putea face asta la nesfarsit. Ca mergem din bula speculativa in bula speculativa din cauza lacomiei. Vrem mereu mai mult, fara masura. 

Avem inca mentalitatea omului pesterii, care tremura de frig, care facea foamea aproape mereu, care avea o durata medie de viata de 35-40 de ani. Doar ca atunci padurile acopereau 90% din suprafata planetei. Atunci nu existau surse de poluare. Nu sapam dupa petrol, carbuni, gaze, nu aveam centrale nucleare. Azi avem toate astea. Si taiem paduri intr-o veselie. 

Toate astea ar trebui sa se termine intr-o zi. Pentru ca se va ajunge intr-un punct critic, inevitabil. Degeaba avem smartphone-uri si televizoare 4K (link afiliat), tehnologia nu ne va salva decat intr-o mica masura. Oricat de evoluati dpdv tehnologic am ajunge, trebuie sa consumam mai putin, mai eficient, sa poluam mai putin, sa protejam natura. Pentru ca fara natura, nu suntem nimic.




No comments:

Post a Comment