Thursday, September 25, 2014

Cine sta la baza intregului sistem capitalist? Consumatorul. Ce facem daca el nu mai consuma?

Intregul sistem economic are la baza ideea ca undeva sta un consumator care consuma. O persoana care are niste nevoi, care munceste, care ia un salariu si care isi cumpara niste chestii. In jurul consumatorului se invarte un intreg sistem. Haine, caldura, spital, casa, masina, pasta de dinti,  televizor,  smartphone,  laptop (link afiliat). Au aparut mii de companii, de firme, care se lupta pentru banii consumatorului. De el trag toti, de la banci la producatorii de prezervative. Pe el se sprijina tot sistemul. Pe banii, munca si increderea lui. 

Cea mai importanta, increderea. Fara ea, lumea civilizata, asa cum o stim, ar disparea. Bancile in primul rand. Daca maine, 20% dintre oameni s-ar duce sa-si retraga banii de la banci, ar fi ceva ce vezi doar in filmele SF despre sfarsitul lumii. Astazi, avem un consumator mai pesimist ca niciodata. Regulat de banci si de stat prin credite si taxe, manipulat de agentiile de publicitate sa cumpere produse de care nu are nevoie cu bani pe care nu-i are. Un consumator care isi da seama ca resursele planetei se cam duc pe apa sambetei, iar el a fost pacalit. 

 Si acum i s-a cam luat de tot. Nu mai vrea credite, nu mai vrea sa cumpere decat strictul necesar si nu mai tine cont de branduri. Maria Sa, Consumatorul, se revolta impotriva unui sistem creat in jurul sau. Iar sistemul ce face? Pai, singurul lucru care i-a ramas de facut. Restructurari la sange, reduceri, taieri de salarii, inchideri de sucursale, readaptari, produse noi care sunt mai ieftine si mai eficiente. Tot sistemul se contracta acum, fortat de un cumparator care nu mai accepta sa fie luat de fraier. Iar inflatia scade si tot scade. Acum, in zona euro, este la limita deflatiei. Sa speram, pentru binele tuturor, ca nu va intrece acea limita.




No comments:

Post a Comment