Saturday, September 27, 2014

Cum ar fi ca seful sa-ti spuna: Ia-ti liber cat vrei tu. Cand vrei tu? Diferenta dintre sefii din strainatate si cei din Romania

Da, chiar exista asa ceva. Il cheama Richard Branson si a scris mai multe carti (link afiliat) despre cum vede el leadership-ul, relatia cu angajatii, cu partenerii de afaceri. Branson vrea sa-i lase pe angajati sa-si ia cat concediu vor ei, cand vor ei. Ideea din spatele acestei reguli este ca angajatii vor pleca in vacanta atunci cand vor dori ei, se vor simti foarte bine facand asta si vor aprecia si mai bine jobul pe care-l au. Vor deveni mai eficienti, mai loiali si mai productivi, chiar daca isi vor lua mai mult timp liber. 

Si asta pentru ca Branson, care are o avere estimata la 5 miliarde de dolari, este un sef ultramodern. Nu este ca cei mai multi patroni din Romania, de exemplu. Care nu stiu cum sa te faca sa pleci cat mai putin concediu, sa muncesti cat mai mult, sa stai cat mai mult la job. Chiar daca ajungi sa urasti jobul acela, sa-ti detesti sefii, sa-ti faci treaba in scarba. Intr-un final, ajungi sa-ti sabotezi, voit sau nu, firma la care lucrezi. Iar sefii romani se bazeaza pe faptul ca-ti dau un salariu de doi lei ca sa faca economie cu tine. Sa nu ne mai miram ca numarul antreprenorilor romani care au construit afaceri solide, pe termen lung, capabile sa se bata pe pietele externe, este atat de mic.



No comments:

Post a Comment