Tuesday, September 23, 2014

Epidemia de Ebola: Cum ies in evidenta problemele Africii. Si nu numai

Multi oameni au un mare defect: sunt superficiali. Preocupati doar de cutia in care isi duc viata, doar de problemele lor marunte. Pe principiul ”Ce ma intereseaza pe mine daca vecinul tuseste toata ziua de vreo 3 luni incoace? Si daca moare, ce?”. Poate asta era valabil pana prin secolul XIX. Acum, insa, traim intr-o lume cu adevarat globala. 

Un eveniment important intr-un colt al planetei va avea consecinte semnificative in alt colt al globului. Acum trebuie sa fim atenti la ceilalti, mai mult ca niciodata. Pentru ca daca vecinul cu toata familia lui moare in conditii suspecte, de exemplu, s-ar putea sa fie o problema care ma afecteaza si pe mine. 

Africa. Un continent care se lupta cu saracia lucie cam... din totdeauna. Si care a fost mereu o sursa de bogatii ieftine pentru europeni si/sau americani. Leopold al II-lea al Belgiei ar avea ce sa povesteasca pe tema asta. Multa vreme i-a cam durut undeva pe toti de problemele mari ale Continetului Negru. Acum, insa, se pare ca aceasta indiferenta are potentialul sa ingroape si europeni si/sau americani, nu doar pe unii acolo departe despre care nu stim mai nimic. 

In timp ce lumea ”civilizata” nu stie cum sa-si faca credite ca sa-si cumpere iPhone ultimul racnet sau  ultimul model de laptop  (link afiliat), altii sunt depasiti de probleme care ameninta intreaga planeta. Sa speram ca vom vedea o maturizare a liderilor lumii asa-zis civilizate, dar totul trebuie sa porneasca din interior, de la cetateanul de rand care plateste taxe, care voteaza si are acum la dispozitie social media pentru a-si spune cuvantul.




No comments:

Post a Comment