Thursday, September 18, 2014

Crezi ca la psiholog merg doar nebunii? Poate ar trebui sa mai citesti

Romanul a avut mereu teama asta de a merge la psiholog, de a vorbi despre problemele lui in mod deschis. Am auzit oameni, care aveau o oarecare cultura generala (nu nea Costica instalatorul) care erau convinsi ca trebuie sa ai niste mega-probleme sa ajungi la psiholog. Probabil cei care vor sa se arunce de pe bloc sau aia care isi bat nevestele, credeau ei. Cu unii am incercat, cu altii nu sa-i conving ca nu e chiar asa. 

Ca daca esti nebun te duci la psihiatru mai degraba, nu la psiholog. Ca un nebun adevarat nu va recunoaste niciodata ca este nebun, dimpotriva va sustine ca ei sunt cei normali, iar restul sunt dusi cu capul. Ca la psiholog te duci si daca ai niste intrebari legate de tine, de ceilalti, daca esti putin deprimat sau confuz, nu doar daca iti vine sa te arunci de pe bloc. Probabil ca este vorba despre traumele comunismului, cand nu era bine sa vorbesti liber cu ceilalti. Oricine putea fi turnator, oricine putea sa-ti faca un raport. Au trecut insa intre timp 25 de ani de la caderea comunismului, dar ranile au ramas (link afiliat)

Oamenii se comporta ori ca niste victime, ori ca niste calai. Rar vezi pe cineva mai echilibrat. Adevarat, tot mai des in ultimii ani, semn ca societatea se vindeca. Incet, dar se vindeca. Iar unii chiar se duc la psiholog fara a se teme ca ceilalti ii vor eticheta drept nebun. Mai multe, in cartea recomandata astazi.




No comments:

Post a Comment