Monday, September 15, 2014

Oamenii, intre lacomie si frica sau cum sa dai foc la banii viitorului

Marea masa a oamenilor functioneaza, de obicei, dupa doua reguli. Nu discutam exceptiile care confirma regula, da? 

1.Lacomia. Toti vor sa aiba. Unii mai mult, altii mai putin. De obicei mai mult. Si cu cat esti mai sarac (mai ales in interior), cu atat vrei mai mult. Televizoare 4K,  iPhone-e,  frigidere cat casa (link afiliat). Ai salariul 2000 de lei dar le vrei? Nu-i nimic, faci credit pe 10 ani! Dai inapoi bancii de doua ori suma luata, dar ce conteaza? Ca doar viitorul suna bina, nu? Pentru ca ce reprezinta creditul? 

Bani luati din viitor, luati cu promisiunea ca-i vei da inapoi in urmatorii 10 ani in care, nu-i asa?, iti va merge foarte bine. Te crezi smecher, te dai arogant, cheltui fara masura, te porti aiurea cu oameni mai modesti decat tine si pupi in cur pe aia aflati mai sus pe scara sociala. Totul merge perfect pana cand... intr-o zi... poc! Se intampla ceva adica. Lebada neagra. Crash bursier, pica economia, te calca masina pe trecere, cade Basescu, urca Ponta, whateva. Ceva incepe sa mearga foarte prost. Si vezi ca nu mai job si nici bani. Si atunci treci la faza a doua. 

2.Panica. Cand dai in extrema cealalta. Te apuca frica. O frica teribila. Pentru ca iti dai seama ca vei pierde tot ceea ce credeai ca vei avea pentru intotdeauna. Si incepi sa faci prostii, greseli. Iti vinzi pe nimic tot ce ai, rupi orice legatura cu oamenii, fugi, te izolezi. Si te adancesti intr-o criza fara precedent. Si pierzi si banii pe care nu-i ai, banii aia luati din viitor pentru a avea lucruri scumpe de care nu ai nevoie pentru a impresiona oameni pe care-i dispretuiesti. Mai cititi cate ceva intr-una dintre cele mai bune carti care au aparut vreodata (link afiliat).



No comments:

Post a Comment