Tuesday, November 25, 2014

Cat ascund bogatii in paradisurile fiscale: 7,6 trilioane dolari. E frumos asa? Depinde

Raspunsul la intrebare depinde mult de care parte a baricadei te afli. Daca esti sarac sau din clasa de mijloc, ai avea tendinta sa zici ca nu, ca de ce ascund banii, de ce nu-i investesc, de ce nu creeaza locuri de munca, ca de aia e blocaj in economie. Suma respectiva reprezinta 8% din averea globala, in paranteza fie spus. Si probabil ca daca ar fi aruncata in economie, lucrurile s-ar misca mai repede. 

De cealalta parte insa, si bogatii au niste argumente puternice. Sunt banii lor, da? Suntem in capitalism, da? Atunci au voie sa miste banii aia cum vor ei, sa faca ce vor cu ei. Pot sa le dea maine foc daca asta vor. Apoi, intrebare intrebatoare: de ce au ajuns bogatii sa ascunda banii aia? De ce nu-i tin in tarile de origine, de ce nu-i ruleaza, de ce nu investesc? De tampiti? Ma cam indoiesc. Eu cred ca daca guvernele marilor state le-ar crea toate conditiile sa investeasca banii aia, daca ar reduce taxele, atunci oamenii aia nu ar avea niciun motiv temeinic sa ascunda atatia bani. Nu sta in spiritul antreprenorial sa ascunzi bani, sa-i tii blocati undeva. Este impotriva spiritului capitalist. Daca niste oameni atat de bogati aleg sa faca asta... trebuie ridicate niste semne de intrebare foarte serioase. Iar vanarea lor pentru a-i obliga sa plateasca nu reprezinta o alegere buna, nu-i va face decat sa gaseasca noi metode si noi locuri. 

Poate ca oamenii aia protesteaza, in felul lor, impotriva modului in care statele folosesc banii. Si daca ne uitam la situatia marilor state, ce vedem? Datorii si deficite in crestere, coruptie, taxe tot mai mari, politicieni incompetenti. Nu-i cheama nimeni la masa negocierilor pe acei antreprenori sa-i intrebe: Ba, spuneti voi, ce vreti sa facem ca sa scoateti de bunavoie banii aia si sa-i bagati in economie? Taxe 5%? Ok, daca scoateti macar jumatate din cele 7,6 trilioane si le investiti si creati X locuri de munca. Exagerand un pic, am putea spune ca bogatii care-si ascund banii de autoritati sunt tot un fel de activisti care lupta impotriva unui sistem ineficient si corupt. Si care devine tot mai autoritar pentru a-si acoperi ineficienta (vezi cazul Cipru).

SURSA FOTO.

No comments:

Post a Comment