Thursday, November 13, 2014

Vine o perioada de crestere economica? Iata cateva argumente

Desigur, situatia economia actuala din Romania si din zona euro nu este deloc stralucita. Dar exista anumite date care ne-ar putea indreptati sa speram ca vor veni vremuri mai bune. In primul rand, cererea de aur scade si este acum la nivelul anului 2009. Pretul ar putea atinge nivelul de 800 de dolari uncia, fata de peste 1.150 cat este acum, potrivit CNBC

Ce inseamna asta? Ca investitorii sunt mai dispusi sa riste. Aurul este considerat un refugiu, o investitie sigura, care aduce insa profituri mici. Este logic: cu cat o investitie este mai sigura, cu atat profitul obtinut este mai mic (link afiliat). Cand riscul creste, creste si profitul. Daca banii bagati in aur scad, logic vor creste banii care vor fi investiti in alte zone, mai riscante, dar mai productive, precum imobiliare, constructii, obligatiuni, industrie. In plus, pretul petrolului este foarte mic de ceva vreme si ramane foarte mic, sub 80 de dolari pe baril pentru prima data din septembrie 2010 incoace. 

Asta e o veste buna pentru producatorii de orice fel: costurile scad foarte mult. Inflatia, de asemenea, este de sub 1% in zona euro, ceea ce e bine deocamdata. Nu e bine daca ajunge la 0%, pentru ca atunci inseamna ca suntem la un pas de deflatie, costurile de productie ajung mai mari decat pretul la raft si atunci incep sa apar insolventele pe banda rulanta. In plus, in zona dezvoltatorilor imobiliari, apare o tendinta tot mai accentuata de concentrare pe pietele mai riscante, pe cele emergente, unde return on investment (ROI) este mai mare. Sa vedem ce va fi in 2015.



No comments:

Post a Comment