Friday, November 14, 2014

De ce sunt pentru legalizarea marijuanei

Am discutat recent cu niste prieteni despre cat de nociva este marijuana. Au ramas mirati cand le-am spus ca marijuana are un grad de toxicitate mai MIC decat alcoolul. Da, si uite un articol interesant pe aceasta tema. Oameni morti din cauza alcoolului? O tona, inclusiv copii. Te poti duce frumos la magazin, ai luat o sticla de votca, o bei in 5 minute si esti papapa. In schimb, nu se cunoaste nici macar un caz letal de supradoza din cauza marijuanei. Poti sa fumezi 10 kile, nu cred ca ai cum sa mori. Bine nu te simti, clar, dar nu cred ca poti sa mori direct din cauza marijuanei (poate din cauza fumului). Altii o gatesc, deci putem scadea si efectul nociv al tigarii.

Gradul de dependenta, iarasi, este mai mare la alcool. Unii zic chiar ca gradul de toxicitate al alcoolului este comparabil cu cel al cocainei. Si, argumentul final: in tari precum Olanda, Cehia, Australia, Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Italia, Portugalia, Slovenia, Spania, Elvetia, SUA (unele state), NU esti arestat pentru consum (sursa). In unele dintre ele chiar este ok sa cultivi, iar autoritatile au de obicei o atitudine ingaduitoare fata de consumatori. Si retineti ca am enumerat doar tarile unde nu exista nicio indoiala referitoare la gradul de civilizatie si de dezvoltare sociala si economica. Ca daca treceam si tarile din America de Sud sau Asia... Pana se legalizeaza si in Romania, sa ascultam niste Bob Marley, zic (link).

Un alt motiv pentru care sustin legalizarea consumului: scade piata neagra. Vor aparea magazine si/sau coffee shop-uri, ca in Olanda, iar statul va avea de castigat. Intri frumos, civilizat, consumi intr-un mediu sigur, fara teama ca da vreun politist peste tine sau vreun traficant suparat ca ai luat de la concurenta. Evident, ramane problema evaziunii fiscale, dar aia afecteaza TOATE sectoarele economiei. De banii stransi de popi nu mai spun ca ma ia durerea de cap.




No comments:

Post a Comment