Saturday, November 15, 2014

Evolutie in lumea auto: Un sedan de azi a ajuns la fel de rapid ca o masina de Le Mans din anii 90

Da, ati citit bine. Ferrari 333 SP era una dintre cele mai rapide masini care participau la celebra cursa de la Le Mans in anii 90, la categoria Prototype. Cu un V12 de 4.000 de cmc, masina accelera de la 0 la 100 kmh in 3,5 secunde, iar sfertul de mila cu plecare de pe loc era parcurs in 11,2 secunde (sursa). 

Porsche Panamera Turbo S este una dintre cele mai rapide sedanuri fabricate astazi. De la 0 la 100 kmh are nevoie de 3,3 secunde, iar sfertul de mila il parcurge in 11,4 secunde (sursa). Si are patru locuri, patru usi, conditii de lux etc.

Ce inseamna asta? Ca lumea automobilului a evoluat imens. In trecut, pentru a obtine un anume nivel al performantei, trebuia sa faci sacrificii uriase: masina respectiva avea un grad de confort extrem de redus, gradul de poluare era mult mai mare, nivelul de zgomot la fel etc. Acum, dupa numai 15 ani, masinile sunt mai sigure, mai rapide, consuma si polueaza mai putin. Eficienta a crescut foarte mult, pe masura ce tehnologiile au evoluat, si nu ma refer aici doar la lumea auto (link afiliat).


Ferrari 333 SP. SURSA FOTO.








Porsche Panamera Turbo S. SURSA FOTO.

No comments:

Post a Comment