Saturday, November 15, 2014

De ce nu este deloc usor sa ai bani multi

Multi oameni cred ca a avea bani multi este usor. Cred ca banii le rezolva orice problema si-i invidiaza pe cei bogati. Eu le zic contrariul: este mult mai usor sa fii sarac. Ai la indemana cel mai misto pretext: nu am bani. De ce nu faci ceva cu viata ta? Nu am bani. In plus, cand esti bogat, nu te mai crede nimeni cand spui ca esti deprimat, ca esti trist. Am vazut oameni bogati care plangeau in masina lor de 100.000 de euro pentru ca suferisera dezamagiri crunte pe plan sentimental, iar ceilalti se uitau la ei si ziceau: Uite-l si pe cocalarul (panarama) asta, plange ca prostul! 

Ati vazut reportajele video in care oamenii simpli sunt intrebati pe strada ce ar face daca ar castiga la loto? Eh, 90% dintre ei raspund cu: mi-as lua o masina tare, mi-as cumpara o casa si un iaht etc. Foarte putini spun: mi-as face o afacere si nu as cheltui decat din banii obtinuti suplimentar, nu direct din suma luata din castig. Rezultatul? Peste 80% din cei care castiga la loto, dupa cativa ani, ajung la fel de saraci ca inainte. De ce? Pentru ca nu este deloc simplu sa ai bani. 

Apare tentatia de a cheltui, de a cumpara ceea ce visai sa ai inainte, cand erai sarac si visai la Ferrari ca un copil mic (link). Nu realizai ca banii se cheltuie mult mai usor decat se fac, ca saracia te proteja inainte sa faci tampeniile pe care le vei face daca vei deveni bogat peste noapte. Nu iti dai seama ca, daca devii bogat brusc, trebuie sa-ti schimbi radical stilul de viata daca vrei sa NU redevii sarac. Trebuie sa fii mult mai disciplinat, sa inveti mai multe despre bani si despre cum functioneaza sistemul financiar, despre afaceri, despre ce inseamna sa fii antreprenor, despre capcanele mintii umane (link)

Cu alte cuvinte, trebuie sa muncesti ca sa pastrezi banii aia. Mai mult de atat, cand incepi sa te afisezi cu banii, incep sa roiasca in jurul tau escrocii si curvele. Iar unii dintre sarlatanii aia sunt mai inteligenti decat tine, stiu mai multe despre bani decat tine, au papat la micul dejun o droaie de fraieri care credeau ca o sa fie bogati pentru tot restul vietii. Prietenii incep sa-si schimbe atitudinea fata de tine, femeile la fel. Cand esti bogat, toti vor o bucata din tine, toti vor ceva de la tine. Oamenii nu mai sunt sinceri cu tine, nu te mai ajuta dezinteresat, incep sa te linguseasca, sa te laude in mod nejustificat, sa-ti prezinte o realitate mult infrumusetata. 

Dar, pe ascuns, unii se intreaba: ”Cum rahat a ajuns taranul asta atat de bogat?! Ce are asta si nu am eu?! Si uite-l ce arogant a devenit bulangiul, si-a luat masina noua (chiar daca ti-ai luat un Hyundai de 20.000 de euro), are ceas supersmecher (chiar daca ai doar un Tissot de 200 de dolari), si-a remobilat casa (cu 3.000 de euro de la IKEA)! A uitat cand il ajutam cu 50 de lei sa-si ia mancare (chiar daca nu ti-ai schimbat atitudinea fata de el)”. Nu degeaba se spune: femeile cu adevarat misto si prietenii adevarati raman cu tine dupa ce ai saracit (sau te prefaci sarac ca sa-i testezi - link).



No comments:

Post a Comment