Tuesday, November 18, 2014

Telefon cu abonament sau la liber? Sa facem niste calcule

Marea dilema care a chinuit omenirea de secole... va continua probabil s-o chinuie si dupa acest articol. Telefon cu abonament sau la liber? Luam cazul lui Blackberry Z30 4G (sa nu pierdem timpul cu telefoane ieftine).

Pe site-ul unui operator de telefonie este 1 euro cu abonament Red 59 pentru 2 ani (link afiliat)

Pe site-ul unui retailer este aproape 1.700 de lei (link afiliat)

Ce inseamna Red 59 pe 2 ani? Pai 59 de euro pe luna timp de doi ani inseamna 1.416 euro (minute si sms nelimitat in orice retea, 6GB net si o serie de aplicatii incluse, vezi pe site). Telefonul la liber costa in jur de 383 euro. Daca alegem ultima varianta, ne raman 1.033 euro. Impartit la 24 de luni ar veni cca. 43 de euro pe luna. Vorbesti si navighezi de 43 de euro pe luna sau mai mult? Daca Da, asta e alegerea ta, teoretic vorbind. Nu? Iei la liber, zic eu. Pe mine personal nu ma costa mai mult de 20 de euro pe luna. 

Insa, nu e asa simplu, ar fi bine sa calculezi si dobanda banilor blocati pentru a lua in calcul dinamica lor in timp.
 Adica, chiar daca te-ar costa abonamentul sub 43 de euro, 40-41-42 euro pe luna sa spunem, zic ca nu ar merita sa dai dintr-o data 1.700 de lei pe telefon, pentru ca banii economisiti din oferta Vodafone pot fi rulati. Iar un ban rulat (indiferent pe ce, facturi, cumparaturi, mici investitii) valoreaza mai mult decat un ban blocat.

Disclaimer: e un exemplu aleatoriu, la intamplare, preturile la fel. Nu ma cred Dzeu, sunt sigur ca puteti alte argumente si/sau alte preturi si/sau alte exemple mai bune.

No comments:

Post a Comment